Image hosted by Photobucket.com

80'lerden elimde kalan oyuncak, kaset vs. ile nostalji yapıyorum :)

Google

06 Mart 2007

Hacı Dürbünü / Stereo Viewer



İşte bu tam bir klasik. Şimdilerde kaldımı bilemiyorum. Ama ben hiç rastlamadım. Özellikle hacca gidenler yanlarında bu dürbünlerden getirirlerdi. Aslında dürbünle bir alakası yok ama şekil itibarıyla dürbüne benzediğinden adı "hacı dürbünü" olarak kaldı ülkemizde. Yuvarlak dia kartonlarını içine koyup Kabe'den, Mekke'den, Medine'den manzaralar seyrederdi gidemeyenler :)



Dia resimlerin bulunduğu yuvarlak kartları ve kutusu.




İçine baktığınız zaman buna benzer üç boyutlu resimler görünür. Yanda bulunan butona bastıkça yuvarlak dia kartonu döner ve diğer resimlere geçer.

Bizim "hacı dürbünü" dediğimiz bu aletin dünyada bilinen ismi "stereo viewer". Ve bir çok marka bu eğlenceli aleti üretmiş. En ünlü markası View-Master. Bende olan Doğu Almanya (GDR) üretimi, markası Stereobox. 1980'lerde Suudi Arabistan'da satılmak üzere üretilmiş. Aslındabu model View-Master'ın üretmiş olduğu Model E'nin tıpatıpı. http://www.viewmaster.co.uk/index.asp adresine tıklayarak benzer "hacı dürbünlerini" görebilirsiniz.

2 Comments:

Blogger mit said...

Hehehe... bu Hacı dürbünlerinden bizde de vardı. Hatta Ayı Yogi'li olanı da vardı bunun :)

26 Şubat, 2009 16:48

 
Blogger Unknown said...

Şuanda bende var 40 senedir saklıyorum

08 Mayıs, 2019 20:03

 

Yorum Gönder

<< Home

 
Creative Commons License
Koy Sepete !! Eskici is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
Based on a work at kaanake2.blogspot.com.
Dikkat! Site içerisindeki fotoğraflar kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Fotoğraflar Creative Commons tarafından lisanslanmıştır. Fotoğrafları kullanmadan önce lütfen khulu74"ET"yahoo.com'a mail yollayınız. :)